Primii au fost Porsche. Acum 6 ani iubitorii marcii se scandalizau brusc, unii chiar dorindu-si sa faca demonstratii si sesizari oficiale catre producatorul din Stuttgart din cauza faptului ca Porsche indraznea sa isi intineze linia sangvina bazata exclusiv pe masini sportive (macar ca design), exclusiv in 2 usi. Cauza soaptelor pe la colturi si a mormaielilor dezaprobatoare era, bineinteles, Cayenne. Ca singurul automobil botezat dupa un condiment (ardei iute), Cayenne reprezenta tot ce Porsche nu ar fi trebuit niciodata sa devina, dupa parerea fanilor hard-core. Ei si-ar fi dorit ca masina sa fie un flop comercial imens, sa se intrerupa productia dupa maximum 6 luni si toata ideea de la baza ei sa se duca direct in sertarul cu proiecte "ASA NU", unde mai stau, pline de praf, 914 si 924, amandoua fiind de fapt niste VW-uri stilizate de Porsche. Dar conspiratia mondiala a facut asa fel incat Cayenne a fost un imens hit, s-a vandut ca painea calda. E adevarat ca oamenii care l-au cumparat nu au, din punctul meu de vedere, prea mult simt estetic, dar nu asta conteaza. Tehnic, masina este excelenta. Iar acum, dupa 6 ani de dezamagire, nimeni nu a mai facut decat sa dea din cap a lehamite cand Porsche a anuntat introducerea motoarelor diesel pe Cayenne. Inca o premiera Porsche, si nu una de prea bun augur. Nu conteaza ca e vorba de 3.0 TDI si 4.2 TDI preluate de la surioara Audi, doua motoare extraordinar de bine facute, foarte puternice si cu un sound ce nu are mare legatura cu "grohaitul" unui diesel.
Dar... totul are o limita, iar Porsche se pare ca vrea s-o intreaca. Alt lucru de care se temeau fanii a devenit cert. Porsche Panamera e in ultimele stadii de dezvoltare, va fi lansat foarte curand. "Din nou 4 usi? Sedan de lux?? Mein Gott, ce urmeaza?". Da, din pacate pentru puristi, Panamera va fi noul sedan de lux de la Porsche, o masina pe care eu o astept fara a sti la ce sa ma astept din partea ei. Stiu cum arata, stiu cam de ce va fi in stare. Dar atat fizicul ei cat si ideea de sedan in contextul Porsche nu imi dau acea senzatie pe care ar trebui s-o simt la vederea unui adevarat Porsche. Nu contest ca este o aratare spectaculoasa, cel putin din pozele de prezentare. Sunt absolut convins ca va merge ca un adevarat Porsche, va fi un punct de referinta, o redefinire a ce inseamna sa pilotezi un sedan de lux. Dar... la naiba, Porsche sedan de lux... Nu suna bine in urechile mele puriste. Si, apropo de ce urmeaza, spre disperarea fanilor, Porsche pare sa fi hotarat readucerea la viata a lui 914, intr-o forma care garantat va duce la apoplexie publicul iubitor: motor benzina de 1.4 TFSI si motor Diesel de 1.6, ambele de la VW. Se pare ca Diavolul si-a facut cuib la Stuttgart si agita apele.
In urma dezamagirii provocate de germani, m-am hotarat sa arunc un ochi in curtea englezilor, la marca pe care o iubesc cel mai mult, si anume Aston Martin. Acolo, surpriza... acelasi lucru. In primul rand, ultima gaselnita e un coupe numit One-77, iar gurile rele spun ca va fi dezvoltat in colaborare cu Mercedes AMG. Foarte frumos! Seamana cu DB9, dar e mai modern un pic din punctul de vedere al designului, e mai angular, mai agresiv. Nici ca se poate mai bine! Pana cand afli ca de fapt Aston a vrut neaparat sa preia ideea celor de la Lamborghini, cu masina lor de un milion si ceva de euro. Daca italienii si-au permis sa faca un exercitiu de stil, sa creeze pe baza lui Murcielago LP 640 o masina cu un design desprins parca din pozele revistei "Aviation Weekly", Aston a zis "Putem si noi!". Nu e clar deocamdata de ce masina a ajuns la pretul asta dar... costa un milion doua sute de mii de lire sterline!!! Cumva, chestia asta nu m-a impresionat, nu a facut decat sa imi aduca aminte de inutilitatea ei finala. Alta care nu va vedea vreodata asfaltul cu adevarat.
Dar am avut si bucuria de a afla ca sedanul lor de lux Rapide e si el in ultimul stadiu de dezvoltare. Spre deosebire de Porsche, unde miscarea pare fortata, Aston Martin Rapide e o miscare fireasca, si o sa fac apel la memorie. Aston Martin nu a fost cunoscut numai din cauza coupe-ului intotdeauna spectaculos al lui James Bond. Isi mai aduce cineva aminte de la fel de spectaculoasa Aston Martin Lagonda? Era o masina desenata foarte ciudat, numai unghiuri precise si linii drepte. Si, in perioada in care a fost in productie, a fost printre cele mai scumpe masini de lux din lume. Se mai apropiau de pretul ei doar Rolls Royce Silver Spirit, Bentley Mulsanne si Maserati Quattroporte. Colac peste pupaza, masinile erau in mod constant livrate cu un an si ceva intarziere si ,fiind construite manual, interfata de comanda a tuturor elementelor electronice era absolut inutilizabila de cele mai multe ori. Cauza? Simplu: tot panoul de comanda era facut cu butoane plate, a la Star Trek. Problema a fost ca asta se intampla in 1976, adica cu vreo 20 de ani inainte de a se reusi producerea unor asemenea mecanisme care sa si functioneze de doua ori in aceeasi zi! Dar, din punct de vedere al inovatiei (si nu numai), Aston era prin aceasta masina un pionier, mult inaintea vremurilor sale. Prin prisma acestei masini cred ca trebuie judecata acum aparitia noului Rapide. In sfarsit au ocazia sa ofere publicului un sedan de lux care sa si functioneze, adica, de fapt, sa indeplineasca toate sarcinile ce revin unei masini de lux. Chestie care nu ar trebui sa fie prea dificila, avand in vedere ca de data asta au ales sa nu mai fie cu 5 pasi inaintea tuturor, drept care au preluat structura de baza de la coupeul DB9, care functioneaza perfect. Pe asta o astept cu nerabdare, si am un motiv personal si foarte egoist: vreau sa vad ce detaliu nu va fi la locul lui. Intotdeauna am iubit Aston-ul dintr-un motiv foarte pamantean: intotdeauna au avut masini extraordinar de frumoase, dar cu mici defecte, astfel incat sa le confere niste umanitate. O masina absolut perfecta pentru mine e ceva care si-a pierdut esenta. Latinii spuneau “errare humanum est”. Sunt perfect de-acord cu ei. Admir masinile fara pata in ce priveste fiabilitatea, tehnica imaculata. Dar de iubit, iubest Alfa Romeo si Aston Martin, care nu s-au gasit niciodata in fruntea vreunui top J.D. Powers. Sper sa fie o masina demna de predecesoarea Lagonda, mai ales din punctul de vedere “rasa si clasa”. Cel putin din pozele puse la dispozitie pana acum, nu prea am de ce imi face griji, la exterior arata extraordinar de bine, si ma rog la Dumnezeu ca la interior sa nu aiba prea multe in comun cu modelele Jaguar.
Si pentru ca tot pomeneam de Lamborghini mai devreme, cum sa ramana ei mai prejos? In stilul lor italienesc si secretos, abia acum a transpirat vestea clara ca au si ei pe teava, in stadiu destul de avansat, un proiect nou. Ati ghicit deja ce? Cum sa nu? Un sedan de lux!
Da da, sigur, toata lumea zice ca e concept. Un concept mai aproape de o masina gata sa intre in stadiul de productie nu am mai vazut de ceva vreme, mai ales ca baza o constituie tot Murcielago. Asadar, bun venit conceptului Estoque sau Urus (ultimul nume vehiculat prin presa de specialitate).
In primul rand.... hmmm, toate Lamborghini-urile legendare au avut parte de usile cu deschidere verticala, binecunoscutele "Lambo doors"! Oare la acesta cum se vor deschide? Normal? Sau poate cele din fata se vor deschide in sus? Sau, si mai interesant, toate patru sa se deschida in sus? Ce va fi, oare? Ce mi se pare ciudat oricum este numele. Da, stiu ca Estoque e numele unei spade de corida, din acest punct de vedere Lamborghini continuandu-si traditia taurilor si luptelor din arena. Dar Urus? Urus este numele dat unei specii de vite (da da, adica vaci) vestita prin trei trasaturi: dimensiunea sensibil mai mare decat a vacii obisnuite, orientarea coarnelor cu varful catre in fata si, poate cam tragic, faptul ca a fost declarata specie extincta prin secolul 17. Practic, in romaneste s-ar traduce prin “bour”. Foarte frumos! Noul sedan de lux anuntat cu mare pompa se numeste “Lamborghini Vaca Imensa”! Stiu, sunt rautacios. Dar macar puteau sa ii dea un nume de specie inca existenta. Asa, pare ca masina e blestemata din start.
Si un asemenea blestem nu mi se pare ceva iesit din comun. Lamborghini a mai avut o singura data curajul in trecut sa iasa din segmentul sau bine definit, al super-masinilor exclusiv cu doua usi. De data aceea, fiasco-ul s-a numit LM002, si era un proiect facut initial pentru Armata Americana. Pentru cei cu memorie mai scurta, masina asta a fost predecesorul Hummer-ului, numai ca venise cu 15 de ani prea devreme. Avea acelasi design utilitar si greoi, fiind o masina facuta pentru armata, aceleasi 4 locuri, aceleasi principii guvernau formele ei, numai ca, spre deosebire de Hummer, avea sub capota din fata motorul lui Countach. Adica a fost primul SUV capabil sa mearga cu 200 km/h. Cu toate eforturile de a o vinde catre armata, numai sauditii au cumparat masina in numere cat de cat semnificative, lucru perfect logic: ei aveau foarte mult petrol si nu ii deranja nici ca motorul super-performant avea un incredibil consum de 100 L / 100 km in sarcina (avand in vedere destinatia automobilului, oricine se astepta ca masina sa fie de multe ori folosita in sarcina maxima), nici costurile de intretinere (doar pneurile facute la comanda speciala pentru LM002 costau o mica avere, si erau puse la foarte grea incercare). Cu toata bunavointa seicilor, doar vreo 300 de bucati au fost produse, atat vehicule militare cat si versiuni civile, si cu o astfel de cifra e greu sa te lauzi.
Si dupa toata povestea asta, cu o istorie destul de zbuciumata, cu un nume care nu prevesteste lucruri chiar atat de bune si cu o lume in plin declin economic, Lamborghini Urus isi ia avant inspre o piata in care va avea de dat nas in nas cu greii de mai sus, Porsche Panamera si Aston Martin Rapide, cat si cu deja cunoscutul si foarte apreciatul Maserati Quattroporte, o masina superba, si cu Jaguar, acesta din urma o masina mult prea clasica si prea conservatoare pentru a putea emite pretentii in fata noului val. fiind si sensibil mai ieftina. Si de la fiecare in parte se asteapta imens. Nu numai ca trebuie sa se afirme, dar aceasta miscare e destinata de fapt umplerii un gol: acela intre cei trei eterni germani Audi A8, Mercedes S-Klasse si BMW Seria 7, si clasa superioara reprezentata de Rolls Royce Phantom, Maybach si Bentley Arnage, situate mult mai sus ca pret. Cei trei noi vor intra in competitie directa cu Maserati, care a cam avut segmentul asta de piata la discretia sa pana acum, simtindu-se foarte bine pe cont propriu ca fiind singurul sedan de lux ALTFEL. A facut ce a vrut el. Acum, cand ii va aparea concurenta, va fi interesant de vazut cum se va misca piata intr-un segment care, marturisesc, era destul de anost si de… german.
Dar... totul are o limita, iar Porsche se pare ca vrea s-o intreaca. Alt lucru de care se temeau fanii a devenit cert. Porsche Panamera e in ultimele stadii de dezvoltare, va fi lansat foarte curand. "Din nou 4 usi? Sedan de lux?? Mein Gott, ce urmeaza?". Da, din pacate pentru puristi, Panamera va fi noul sedan de lux de la Porsche, o masina pe care eu o astept fara a sti la ce sa ma astept din partea ei. Stiu cum arata, stiu cam de ce va fi in stare. Dar atat fizicul ei cat si ideea de sedan in contextul Porsche nu imi dau acea senzatie pe care ar trebui s-o simt la vederea unui adevarat Porsche. Nu contest ca este o aratare spectaculoasa, cel putin din pozele de prezentare. Sunt absolut convins ca va merge ca un adevarat Porsche, va fi un punct de referinta, o redefinire a ce inseamna sa pilotezi un sedan de lux. Dar... la naiba, Porsche sedan de lux... Nu suna bine in urechile mele puriste. Si, apropo de ce urmeaza, spre disperarea fanilor, Porsche pare sa fi hotarat readucerea la viata a lui 914, intr-o forma care garantat va duce la apoplexie publicul iubitor: motor benzina de 1.4 TFSI si motor Diesel de 1.6, ambele de la VW. Se pare ca Diavolul si-a facut cuib la Stuttgart si agita apele.
In urma dezamagirii provocate de germani, m-am hotarat sa arunc un ochi in curtea englezilor, la marca pe care o iubesc cel mai mult, si anume Aston Martin. Acolo, surpriza... acelasi lucru. In primul rand, ultima gaselnita e un coupe numit One-77, iar gurile rele spun ca va fi dezvoltat in colaborare cu Mercedes AMG. Foarte frumos! Seamana cu DB9, dar e mai modern un pic din punctul de vedere al designului, e mai angular, mai agresiv. Nici ca se poate mai bine! Pana cand afli ca de fapt Aston a vrut neaparat sa preia ideea celor de la Lamborghini, cu masina lor de un milion si ceva de euro. Daca italienii si-au permis sa faca un exercitiu de stil, sa creeze pe baza lui Murcielago LP 640 o masina cu un design desprins parca din pozele revistei "Aviation Weekly", Aston a zis "Putem si noi!". Nu e clar deocamdata de ce masina a ajuns la pretul asta dar... costa un milion doua sute de mii de lire sterline!!! Cumva, chestia asta nu m-a impresionat, nu a facut decat sa imi aduca aminte de inutilitatea ei finala. Alta care nu va vedea vreodata asfaltul cu adevarat.
Dar am avut si bucuria de a afla ca sedanul lor de lux Rapide e si el in ultimul stadiu de dezvoltare. Spre deosebire de Porsche, unde miscarea pare fortata, Aston Martin Rapide e o miscare fireasca, si o sa fac apel la memorie. Aston Martin nu a fost cunoscut numai din cauza coupe-ului intotdeauna spectaculos al lui James Bond. Isi mai aduce cineva aminte de la fel de spectaculoasa Aston Martin Lagonda? Era o masina desenata foarte ciudat, numai unghiuri precise si linii drepte. Si, in perioada in care a fost in productie, a fost printre cele mai scumpe masini de lux din lume. Se mai apropiau de pretul ei doar Rolls Royce Silver Spirit, Bentley Mulsanne si Maserati Quattroporte. Colac peste pupaza, masinile erau in mod constant livrate cu un an si ceva intarziere si ,fiind construite manual, interfata de comanda a tuturor elementelor electronice era absolut inutilizabila de cele mai multe ori. Cauza? Simplu: tot panoul de comanda era facut cu butoane plate, a la Star Trek. Problema a fost ca asta se intampla in 1976, adica cu vreo 20 de ani inainte de a se reusi producerea unor asemenea mecanisme care sa si functioneze de doua ori in aceeasi zi! Dar, din punct de vedere al inovatiei (si nu numai), Aston era prin aceasta masina un pionier, mult inaintea vremurilor sale. Prin prisma acestei masini cred ca trebuie judecata acum aparitia noului Rapide. In sfarsit au ocazia sa ofere publicului un sedan de lux care sa si functioneze, adica, de fapt, sa indeplineasca toate sarcinile ce revin unei masini de lux. Chestie care nu ar trebui sa fie prea dificila, avand in vedere ca de data asta au ales sa nu mai fie cu 5 pasi inaintea tuturor, drept care au preluat structura de baza de la coupeul DB9, care functioneaza perfect. Pe asta o astept cu nerabdare, si am un motiv personal si foarte egoist: vreau sa vad ce detaliu nu va fi la locul lui. Intotdeauna am iubit Aston-ul dintr-un motiv foarte pamantean: intotdeauna au avut masini extraordinar de frumoase, dar cu mici defecte, astfel incat sa le confere niste umanitate. O masina absolut perfecta pentru mine e ceva care si-a pierdut esenta. Latinii spuneau “errare humanum est”. Sunt perfect de-acord cu ei. Admir masinile fara pata in ce priveste fiabilitatea, tehnica imaculata. Dar de iubit, iubest Alfa Romeo si Aston Martin, care nu s-au gasit niciodata in fruntea vreunui top J.D. Powers. Sper sa fie o masina demna de predecesoarea Lagonda, mai ales din punctul de vedere “rasa si clasa”. Cel putin din pozele puse la dispozitie pana acum, nu prea am de ce imi face griji, la exterior arata extraordinar de bine, si ma rog la Dumnezeu ca la interior sa nu aiba prea multe in comun cu modelele Jaguar.
Si pentru ca tot pomeneam de Lamborghini mai devreme, cum sa ramana ei mai prejos? In stilul lor italienesc si secretos, abia acum a transpirat vestea clara ca au si ei pe teava, in stadiu destul de avansat, un proiect nou. Ati ghicit deja ce? Cum sa nu? Un sedan de lux!
Da da, sigur, toata lumea zice ca e concept. Un concept mai aproape de o masina gata sa intre in stadiul de productie nu am mai vazut de ceva vreme, mai ales ca baza o constituie tot Murcielago. Asadar, bun venit conceptului Estoque sau Urus (ultimul nume vehiculat prin presa de specialitate).
In primul rand.... hmmm, toate Lamborghini-urile legendare au avut parte de usile cu deschidere verticala, binecunoscutele "Lambo doors"! Oare la acesta cum se vor deschide? Normal? Sau poate cele din fata se vor deschide in sus? Sau, si mai interesant, toate patru sa se deschida in sus? Ce va fi, oare? Ce mi se pare ciudat oricum este numele. Da, stiu ca Estoque e numele unei spade de corida, din acest punct de vedere Lamborghini continuandu-si traditia taurilor si luptelor din arena. Dar Urus? Urus este numele dat unei specii de vite (da da, adica vaci) vestita prin trei trasaturi: dimensiunea sensibil mai mare decat a vacii obisnuite, orientarea coarnelor cu varful catre in fata si, poate cam tragic, faptul ca a fost declarata specie extincta prin secolul 17. Practic, in romaneste s-ar traduce prin “bour”. Foarte frumos! Noul sedan de lux anuntat cu mare pompa se numeste “Lamborghini Vaca Imensa”! Stiu, sunt rautacios. Dar macar puteau sa ii dea un nume de specie inca existenta. Asa, pare ca masina e blestemata din start.
Si un asemenea blestem nu mi se pare ceva iesit din comun. Lamborghini a mai avut o singura data curajul in trecut sa iasa din segmentul sau bine definit, al super-masinilor exclusiv cu doua usi. De data aceea, fiasco-ul s-a numit LM002, si era un proiect facut initial pentru Armata Americana. Pentru cei cu memorie mai scurta, masina asta a fost predecesorul Hummer-ului, numai ca venise cu 15 de ani prea devreme. Avea acelasi design utilitar si greoi, fiind o masina facuta pentru armata, aceleasi 4 locuri, aceleasi principii guvernau formele ei, numai ca, spre deosebire de Hummer, avea sub capota din fata motorul lui Countach. Adica a fost primul SUV capabil sa mearga cu 200 km/h. Cu toate eforturile de a o vinde catre armata, numai sauditii au cumparat masina in numere cat de cat semnificative, lucru perfect logic: ei aveau foarte mult petrol si nu ii deranja nici ca motorul super-performant avea un incredibil consum de 100 L / 100 km in sarcina (avand in vedere destinatia automobilului, oricine se astepta ca masina sa fie de multe ori folosita in sarcina maxima), nici costurile de intretinere (doar pneurile facute la comanda speciala pentru LM002 costau o mica avere, si erau puse la foarte grea incercare). Cu toata bunavointa seicilor, doar vreo 300 de bucati au fost produse, atat vehicule militare cat si versiuni civile, si cu o astfel de cifra e greu sa te lauzi.
Si dupa toata povestea asta, cu o istorie destul de zbuciumata, cu un nume care nu prevesteste lucruri chiar atat de bune si cu o lume in plin declin economic, Lamborghini Urus isi ia avant inspre o piata in care va avea de dat nas in nas cu greii de mai sus, Porsche Panamera si Aston Martin Rapide, cat si cu deja cunoscutul si foarte apreciatul Maserati Quattroporte, o masina superba, si cu Jaguar, acesta din urma o masina mult prea clasica si prea conservatoare pentru a putea emite pretentii in fata noului val. fiind si sensibil mai ieftina. Si de la fiecare in parte se asteapta imens. Nu numai ca trebuie sa se afirme, dar aceasta miscare e destinata de fapt umplerii un gol: acela intre cei trei eterni germani Audi A8, Mercedes S-Klasse si BMW Seria 7, si clasa superioara reprezentata de Rolls Royce Phantom, Maybach si Bentley Arnage, situate mult mai sus ca pret. Cei trei noi vor intra in competitie directa cu Maserati, care a cam avut segmentul asta de piata la discretia sa pana acum, simtindu-se foarte bine pe cont propriu ca fiind singurul sedan de lux ALTFEL. A facut ce a vrut el. Acum, cand ii va aparea concurenta, va fi interesant de vazut cum se va misca piata intr-un segment care, marturisesc, era destul de anost si de… german.